Kondansatör Nedir ?

Kondansatör Nedir?

Kondansatör, elektrik yükünü depolayan bir elektriksel bileşendir. İki iletken plaka veya elektrot arasında bir dielektrik adı verilen yalıtkan bir madde bulunur. Kondansatör, elektrik alanı içinde enerji depolar ve bu enerjiyi daha sonra serbest bırakabilir.

Kondansatörler, genellikle kapasitanslarına (Farad cinsinden) göre sınıflandırılır. Kapasitans, bir kondansörün birim yük değişikliğine karşı direncini ifade eder. Kondansatörler, elektronik devrelerde filtreleme, zaman gecikmesi, enerji depolama ve çeşitli uygulamalarda kullanılır.

Kondansatörler, birçok farklı türde ve boyutta gelir, ancak temel çalışma prensibi genellikle aynıdır. Yüklenen bir kondansör, bir gerilim uygulandığında elektrik yükünü depolar; bu yük daha sonra devreye gerilim kaynağı olmadan enerji sağlamak veya sinyalleri geçirmek için kullanılabilir.

Kondansatörler, elektrik enerjisini elektrostatik alanlar aracılığıyla depolayan pasif elektronik bileşenlerdir. Temel olarak iki elektrot arasında bir izolatör (dielektrik) bulunur. İki elektrot arasındaki potansiyel farkı arttıkça, dielektrik malzeme üzerinde bir elektrik alan oluşur ve bu alanda bir elektrik yükü depolanır.

Kondansatörlerin Özellikleri Nelerdir ?

Kapasitans (C): Bir kondansörün kapasitansı, birim yük değişikliğine karşı gerilim değişikliğini ifade eder. Birimi farad (F) cinsindendir.

\[ C = \frac{Q}{V} \]

Burada:
– \(C\), kapasitans (farad),
– \(Q\), depolanan yük (coulomb),
– \(V\), arasındaki potansiyel fark (volt).

Enerji Depolama:
\[ E = \frac{1}{2}CV^2 \]

Burada:
– \(E\), depolanan enerji (joule),
– \(C\), kapasitans (farad),
– \(V\), arasındaki potansiyel fark (volt).

Dielektrik Malzeme:
Kondansatörlerde kullanılan dielektrik malzeme, yüksek izolasyon özelliklerine sahip olmalıdır. Yaygın dielektrik malzemeler arasında seramik, polyester, polipropilen, polikarbonat ve elektrolitik çözelti bulunur.

Türleri:
– Seramik Kondansatörler: Seramik malzeme kullanılan küçük boyutlu kondansatörler.
– Elektrolitik Kondansatörler: Elektrolit çözelti içerdikleri için polarizedir ve büyük kapasitanslara sahiptir.
– Tantal Kondansatörler: Elektrolitik kondansatörlere benzer ancak daha uzun ömürlüdür.
– Film Kondansatörler: Polimer film veya metal film kullanılan kondansatörler.

Kondansatörler, güç kaynakları, zaman gecikmeleri, filtreleme, frekans ayarlama ve elektronik devrelerin birçok yönünde kullanılır.

Diğer elektronik kompanentleri öğrenmek için buradan ulaşabilirsiniz.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir